Ministrul Muncii, anunţ important pentru românii din Diaspora. Cum pot beneficia de pensie comunitară

Românii care lucrează sau au muncit cu acte legale în străinătate, într-un stat membru al Uniunii Europene, pot beneficia de pensie comunitară. Trebuie însă să depună documentația în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, indiferent în ce stat UE au lucrat, precizează ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a publicat, joi seara, un set de instrucţiuni adresate românilor din Diaspora care lucrează sau au lucrat într-o țară a Uniunii Europene şi care sunt interesaţi să îşi depună dosarul de pensie comunitară.

Pașii pentru deschiderea dosarului de pensie comunitară

„Pași pentru deschiderea dosarului de pensie comunitară:

1.Cererea de pensie se depune de regulă la instituția competentă din raza de domiciliu sau de reședință sau în baza unei procuri speciale, în România, dacă aveți domiciliul valabil aici. Documentele depuse împreună cu cererea dvs. pentru o pensie comunitară vor fi trimise către instituția omoloagă din țara unde ați lucrat, de către instituția din România, pentru a se deschide dreptul la pensie comunitară.

Schimbul de informații între state privind vechimea în muncă se face prin intermediul formularului E205. Instituțiile comunică între ele acest formular.

2. În momentul în care vă decideți să deschideți dreptul de pensie și mergeți la instituția de pensii din țară sau din străinătate, în funcție de locul în care aveți reședința, asigurați-vă că aveți toate documentele necesare.”, a notat Violeta Alexandru pe Facebook.

Ministrul Muncii le-a recomandat lucrătorilor români ca în momentul deschiderii dosarului de pensie comunitară să se asigure că deţin toate actele necesare, în special cele cu privire la limita de vârstă.

Ce acte sunt necesare pentru a obține pensia comunitară

Pentru limită de vârstă sunt necesare:

  • carnetul de muncă (original şi copie)/alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
  • actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
    livretul militar (original şi copie);
  • diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
  • dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;
  • adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent (cf. legii/contractului colectiv/individual de muncă (original);
  • adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite şi speciale, în original. Atenţie, angajatorul trebuie să fie achitat contribuţii suplimentare pentru aceste grupe; documente din care să reiasă perioada de lucru şi locul de muncă în străinătate”, a explicat Violeta Alexandru.

Care este stagiul minim de cotizare

Ministrul Muncii le-a amintit lucrătorilor români că Spania sau Italia acordă pensii comunitare lucrătorilor numai după depăşirea pragului de 20 de ani de muncă contributivă – cumulaţi în orice ţară a UE. Pentru a obţine o pensie din sistemul public din România, lucrătorii trebuie să aibă minimum 15 ani de muncă contributivă (lucraţi doar în România sau cumulat în orice stat al Uniunii Europene).

„Dacă aveţi minim 15 ani de lucru în România, vi se va calcula o pensie în România, separată de pensia pe care o veţi primi din celălalt stat. Deci contează mult perioada muncită pentru care s-au plătit contribuţii! Dacă vechimea este mai mică de 15 ani, este necesar pentru deschiderea dreptului de pensie din România, de confirmarea vechimii complete din străinătate prin formularul E 205.”, a menţionat Violeta Alexandru. scrie redactia.ro