Calendar ortodox 22 august 2020. Ce sfânt sărbătoresc creștin ortodocșii

Calendar ortodox 22 august 2020. În fiecare an pe 22 august este sărbătorit Sfântul Mucenic Agatonic, care a convertit la creștinism pe mulți păgâni.

Tot în această zi sunt prăznuiți Sfânta Muceniță Antuza și a Sfântului Mucenic Atansie, Mucenicii Harisim și Neofit, Sfinții Mucenici Irineu, Or și Oropsis.

Calendar ortodox 22 august 2020. Sfântul Mucenic Agatonic
Agatonic a fost mucenicul lui Iisus Hristos, aflându-se în Nicomidia pe vremea împăratului Maximian, întorcând pe elini de la idoli și aducându-i la Hristos.

Acesta a fost prins de comitul Evtolmie. Comitul, după ce a fost trimis de împărat în țara Pontului pentru uciderea creștinilor, călătorind pe mare în corabie, a ajuns la locul care se numea Carpin, unde se afla Sfântul Zotic cu ucenicii lui, mărturisind pe Hristos.

Întors în Nicomidia, a prins un oarecare Princips care era învățat de Sfântul Agatonic credința creștinească. Legându-l cu Agatonic și cu ceilalți creștini, aceștia au fost chinuiți. Comitul a ucis pe Sfinții Zotic, Teoprepie și Achindin, pentru că nu mai puteau să umble, din cauza bătăilor ce li se aplicase înainte.

Mergând aproape de Calcedon, a ucis și pe Sfântul Severian, care îl slujea pe Hristos, iar pe Sfântul Agatonic și ceilalți mucenici i-a dus în Vizantia, unde i-a muncit.A mers cu ei în Silivria, la locul numit Amus, pentru că acolo era Maximian, și sfântul Mucenic Agatonic cu ceilalți creștini aduși din Nicomidia, fiind chinuiți, după care li s-au tăiat capetele.

Troparul Sfântului Mucenic Agatonic şi al celor împreună cu dânsul, glasul al 4-lea
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Fraţilor, dacă se propovăduieşte că Hristos a înviat din morţi, cum zic unii dintre voi că nu este înviere a morţilor? Dacă nu este înviere a morţilor, nici Hristos n-a înviat. Şi dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică şi credinţa voastră; ne aflăm încă şi martori mincinoşi ai lui Dumnezeu, pentru că am mărturisit împotriva lui Dumnezeu că a înviat pe Hristos, pe Care nu L-a înviat, dacă, deci, morţii nu înviază. Căci dacă morţii nu înviază, nici Hristos n-a înviat. Iar dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este credinţa voastră, sunteţi încă în păcatele voastre; şi atunci şi cei ce au adormit în Hristos au pierit. Iar dacă nădăjduim în Hristos numai în viaţa aceasta, suntem mai de plâns decât toţi oamenii.