Calendar ortodox duminica 27 septembrie. Ce sfant mare sarbatoresc romanii

Calendar ortodox duminica 27 septembrie. Ce sfant mare sarbatoresc romanii in aceasta zi?

Sfantul Antim Ivireanul s-a nascut in anul 1650. A fost de neam georgian (ivirean) sau caucazian. Dupa iesirea din robia turcilor, a invatat caligrafia, pictura, sculptura. De asemenea, a invatat si limbile greaca, araba, turca.

A fost adus in Tara Romaneasca in jurul anului 1690, de catre domnitorul Constantin Brancoveanu. A ajuns conducatorul tipografiei de la Bucuresti in 1691. In anul 1696, a fost numit egumen al Manastirii Snagov. Aici va intemeia o noua tipografie. In anul 1705, a fost ales episcop al Ramnicului.

Calendar ortodox duminica 27 septembrie. Ce sfant mare sarbatoresc romanii
In 1708 devine mitropolit al Tarii Romanesti. A tiparit 30 de carti in limba greaca, 22 in romana, una in slavona, 6 slavo-romane, 2 greco-arabe, una greco-romana si una greco-slavo-romana. In total au fost 63 de carti. Ele au fost tiparite la Bucuresti, Snagov, Ramnic si Targoviste.

Didahiile, cum sunt numite cele 28 de predici rostite in cursul ahipastoririi sale la diferite sarbatori, l-au facut sa fie considerat carturarul care a vorbit cea mai frumoasa limba romana dintre carturarii epocii sale.

A fost acuzat ca ar fi avut legaturi cu austriecii si ca ar fi uneltit impotriva lui Nicolae Mavrocordat si a turcilor. Din cauza asta a fost arestat. Patriarhul ecumenic l-a caterisit si a fost condamnat la exil in Muntele Sinai.

Turcii care il duceau spre locul exilului l-au ucis insa pe drum. Trupul sau a fost aruncat in raul Tungia, un afluent al Maritei, langa Adrianopol, scrie antena3.ro.

Propunerea canonizarii mitropolitului Antim Ivireanul a fost facuta in sedintele Sfantului Sinod din 23-25 mai 1916. Sentinta de caterisire a fost ridicata in vremea patriarhului ecumenic Athenagoras, in data de 8 martie 1966. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor pe 21 iunie 1992.

Tot astazi, facem pomenirea:

Sfintilor Mucenici Calistrat si Epiharia;
Sfintilor Apostoli Marcu, Aristarh si Zinon;
Sfantului Cuvios Ignatie;
Sfintilor Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian;
Sfintei Mucenite Gaiani si a 15 mucenici.