Sărbătoare mare la români. Calendar ortodox 3 octombrie 2020

Calendar ortodox sambata 3 octombrie. Sfantul Dionisie Areopagitul s-a nascut in Atena.

Dupa ce a finalizat studiile de filosofie din Atena, a plecat in Egipt pentru a le desavarsi. Cand se afla aici,

Mantuitorul era rastignit pe Cruce la Ierusalim. Cand a vazut intunecarea cerului petrecuta la moartea lui Hristos, a rostit profetic cuvintele: „Sau Dumnezeu patimeste sau lumea aceasta vazuta se sfarseste”.

Dionisie a revenit in Atena si s-a bucurat de intalnirea cu Pavel in Areopag. A pus in inima cuvintele pe care le-a rostit Pavel. Astfel, in anul 51, s-a converti la crestinism. Mai tarziu, sfantul va fi hirotonit episcop in Atena. A calatorit cu Pavel si i-a cunoscut pe ceilalti Apostoli ai lui Hristos.

Calendar ortodox sambata 3 octombrie. Ce sfant mare sarbatoresc romanii

Ajunge la Ierusalim si o cunoaste pe Maica Domnului. Va fi de fata la inmormantarea Fecioarei Maria. Dupa ce a randuit alt episcop pentru Atena, sfantul s-a dus la Roma. De aici va pleca in Galia, la indemnul Sfantului Clement, episcopul Romei.

Zideste o biserica in cetatea Parisului, acolo unde converteste multi pagani la crestinism. A fost decapitat in vremea imparatului Domitian (81-96). Sfantul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lasat o ierarhizare a cetelor ingeresti.

In prima treapta, care este si cea mai inalta, sunt: Tronurile, Heruvimii si Serafimii. A doua treapta cuprinde urmatoarele: Stapaniile, Domniile si Puterile. In treapta a treia gasim: Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii.

Ce rugaciune trebuie sa spui astazi

Bunatate invatandu-te si imbarbatandu-te intru toate, imbracandu-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negraite; si credinta pazind, calea intocmai ai savarsit, Sfintite Mucenice Dionisie: roaga-te lui Hristos Dumnezeu, sa mantuiasca sufletele noastre.

Prin usile cerurilor trecand cu Duhul, ca un ucenic al Apostolului celui ce a ajuns pana la al treilea cer, Sfinte Sfintite Dionisie, te-ai imbogatit cu toata cunostinta celor negraite si ai luminat pe cei ce sedeau mai inainte in intunericul necunostintei. Pentru acesta strigam: bucura-te parinte a toata lumea.

Tot astazi, facem pomenirea:

Sfintilor Mucenici Rustic si Elefterie, ucenicii Sfantului Dionisie Areopagitul;Sfantului Mucenic Teoctist;Sfantului Mucenic Dionisie si a opt mucenici impreuna cu dansul;Sfantului Mucenic Teaghen;Sfantului Mucenic Teotechi;Sfantului Cuvios Ioan Hozevitul, episcopul Cezareii.