Nelu Tătaru a anunțat noi restricții începând de mâine! Ce vom fi obligați să respectăm

Noi restrictii pentru romani. Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, a anuntat la finalul sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) ca au fost luate mai multe masuri pe care trebuie sa le respecte cetatenii care vin din tari cu un indice de infectare COVID-19 mai mare decat cel al Romaniei.

Aceste masuri intra in vigoare pe data de 7 octombrie.

Hotararea nr. 47 din 05.10.2020 privind aprobarea listei tarilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea si stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii publice:

„Art. 1

(1) Se aproba lista tarilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea, in vigoare incepand cu data de 07.10.2020, prevazuta in anexa.

(2) Se excepteaza de la masura prevazuta la alin. (1), persoanele care sosesc in Romania din tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat, daca raman pe teritoriul national pentru o perioada mai mica de 3 zile (72 de ore) si prezinta un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore inaintea intrarii pe teritoriul national. (3) Persoanele care sosesc in Romania din tarile/zonele de risc epidemiologic ridicat prevazute la alin. (1) si intra in carantina pentru o perioada de 14 zile, pot iesi din carantina dupa a 10 zi, daca efectueaza un test pentru SARS-CoV-2 in a 8 a zi de carantina, iar rezultatul acestuia este negativ si nu prezinta simptomatologie specifica.

Art. 2

Organizarea de sarbatori religioase este permisa numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara activitatea, fara participarea persoanelor/pelerinilor din alte localitati.

Art. 3

(1) Comitetele judetene/al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta au obligatia de a se intruni in sedinta extraordinara, in cel mult 48 de ore de la data emiterii prezentei hotararii, in vederea analizarii detaliate a situatiei epidemiologice de la nivelul fiecarei localitatii si dispunerii de urgenta a masurilor pentru diminuarea impactului riscului conform prevederilor legale aprobate prin hotararile Guvernului si cele ale Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

(2) In situatia in care incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor la nivel judetean ori a unei sau mai multor localitati depaseste 1,5/1.000 de locuitori, ulterior masurilor adoptate conform prevederilor alin. (1), comitetele judetene/al Municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta au obligatia de a se intruni in sedinta extraordinara, in cel mult 48 de ore de la data depasirii pragului mai sus mentionat.

Art. 4 Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat in luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, presedintilor consiliilor judetene si a membrilor consiliilor locale si judetene, sa poata depune juramantul prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fara prezenta fizica, prin mijloace electronice de comunicare de la distanta, atunci cand persoana in cauza se afla in izolare sau carantina, in conditiile legii.

Art. 5 Toate institutiile publice si private, precum si operatorii economici care isi desfasoara activitatea in localitatile unde incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, au obligatia analizarii modului de desfasurarea a activitatii in vederea organizarii programului de lucru in regim de munca la domiciliu/telemunca, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomanda decalarea programului de lucru.

Art. 6 Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, pentru punere in aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.”