Calendar Ortodox 19 octombrie 2020. Ce sfânt este celebrat

Calendar Ortodox 19 octombrie 2020. În această zi, este prăznuit unul dintre cei mai mari sfinţi bulgari, Sfântul Ioan de la Mănăstirea Rila, Făcătorul de minuni.

El este cinstit nu doar de Biserica Bulgară, ci de toate Bisericile Ortodoxe. Rugăciunile către acest mare sfânt fac mari minuni. Oameni care s-au rugat sfântului dau mărturie că s-au vindecat de cancere grele sau că au reuşit să se căsătorească.

Calendar Ortodox 19 octombrie 2020. Cine a fost Sfântul Ioan de la Rila, Făcătorul de minuni

Sfântul Ioan de Rila (circa 867-946) este ocrotitorul poporului bulgar şi unul dintre cei mai reprezentativi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Este cinstit atât pe 18 august, cât şi pe 19 octombrie (Mutarea moaştelor sale). Sfântul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinţi canonizați după încreştinarea bulgarilor. Este atât întemeietorul monahismului bulgar, cât şi al primului aşezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila, scrie crestinortodox.ro.

El este cinstit, pe lângă Biserica Bulgară, de toate Bisericile Ortodoxe şi mai ales de Biserica Rusă.

La sfârşitul Războiului de eliberare, conducerile bisericească şi civilă ale Bulgariei au dăruit Bisericii Ruse mâna dreaptă a marelui făcător de minuni de la Rila.

Când diavolii aduceau lupte precuviosului Ioan, iar oamenii îl ocărau, el răbda toate acestea cu blândeţe şi smerenie. Când precuviosul Ioan era deja dăruit de Dumnezeu cu marile daruri ale Sfântului Duh, la el au adus odată un îndrăcit şi-l rugau să se roage pentru tămăduirea bolnavului.

Dar Sfântul Ioan a zis: „Cine sunt eu, ca să îndrăznesc să fac un lucru, care este mai presus de puterile mele? Eu sunt atât de păcătos, că nu sunt vrednic nici măcar să-mi ridic ochii la cer”. Totuşi, îi cereau în continuare să se roage. Preacuviosul a fost de acord, dar cu condiţia ca împreună cu el să se roage şi ceilalţi. Şi cum precuviosul Ioan a ridicat mâinile sale către Dumnezeu, duhul rău a ieşit din cel îndrăcit.