Noua tulpină a coronavirusului, depistată inițial în Marea Britanie, a ajuns și în România. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că noua tulpină se răspândește deja în comunitate.

„Se răspândește în comunitate”

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a afirmat că noua tulpină a coronavirusului care a fost descoperită la o pacientă care nu a fost plecată în afara țării, se transmite în comunitate. Secretarul de stat a adăugat că trebuie să fie acordată atenție la orice creștere a numărului de cazuri pentru a fi luate măsuri.

„Faptul că a fost identificat un pacient cu această tulpină, înseamnă că probabil – mai ales că acest pacient nu a fost în Marea Britanie, n-a avut contact cu alte persoane din Marea Britanie de care să știe – tulpina deja se răspândește undeva și se răspândește în comunitate. Faptul că am depistat tulpina la o pacientă nu înseamnă că e o singură pacientă. Faptul că am depistat-o trebuie să ne deschidă ochii și să ne arate clar că trebuie să fim foarte vigilenți”, a spus Raed Arafat, potrivit Digi 24.

Secretarul de stat a precizat că lupta cu noul coronavirus se dă pe două fronturi.

,„În pandemie, vorbim de două fronturi. Primul este frontul de vaccinare. Cu cât vaccinăm mai mult, vom ajunge la un moment să avem un procent suficient de persoane vaccinate, astfel încât să limităm răspândirea şi vulnerabilitatea faţă de virus. Şi frontul al doilea, este cel care continuă să se lupte cu răspândirea virusului, într-un moment în care nu sunt suficiente persoane vaccinate”, a declarat șeful DSU.

Șeful DSU a mai precizat că începutul vaccinării nu rezolvă problema coronavirusului. Mai mult, ar trebui să fie respectate măsruile impuse pentru a ajunge la rezultatul dorit.