Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmit crescătorilor de oi variantele prin care pot sacrifica și comercializa carnea de miel pentru sărbătorile pascale.

Astfel, oierii nu mai pot vinde carnea direct din gospodărie, iar animalele trebuie sacrificate doar în abatoarele autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă şi siguranţă alimentară, precum și în centrele de sacrificare miei autorizate temporar, conform Agrointel.ro.

Gospodarii pot folosi carnea doar pentru consumul intern

În 2020, atunci când Paștele s-a desfășurat în perioada stării de urgență, crescătorii de animale au primit o derogare pentru vânzarea din fermă. Anul acesta, oierii nu dispun de o astfel de autorizație, fiind obligați de lege să își vândă marfa doar către abatoarele autorizate.

„Sacrificarea mieilor și consumul cărnii de miel în gospodăria/curtea cetățeanului nu intră sub incidența legislației comunitare. În schimb, este interzisă comercializarea cărnii de miel pentru consum public, direct din gospodăria proprie”, au comunicat reprezentanții DSVSA Bacău pentru sursa citată.

Unele dintre aceste reguli stricte vin în ajutorul combaterii infectării cu SARS-CoV-2. Astfel, centrele de sacrificare trebuie să păstreze cu sfințenie restricțiile și măsurilor sanitare, în special înainte de sărbătorile pascale, atunci când vânzările de carne de miel sunt la apogeu.

Un alt factor important de care crescătorii de animale trebuie să țină cont este legat de interzicerea transportului mieilor destinați tăierii care provin din zone cu restricții cauzate de infecția cu pesta porcină africană.

„Având în vedere situația epidemiologică la nivelul județului Bacău în direcția pestei porcine africane (PPA), se vor respecta cu strictețe cerințele sanitare veterinare privind mișcarea porcinelor și a altor specii de animale”, au adăugat reprezentanții DSVSA Bacău pentru sursa citată.

Procedura aprobată de lege pentru sacrificare

ANSVSA a anunțat procedura legală prin care crescătorii de animale pot sacrifica mieii în această perioadă. Oierii trebuie să țină cont de următoarele reguli: