CAZ ȘOCANT ÎN MATERNITATEA BOTOȘANI! MEDICII S-AU CRUCIT CÂND AU VĂZUT CE BEBELUȘ A NĂSCUT O TÂNĂRĂ GRAVIDĂ

Caz cumplit pentru medicii din Botoșani! Un bebeluş s-a născut cu o afecțiune extrem de rară! Astfel, doctorii au decis transferul nou-născutușui la o clinică din Iași.

”Este o boală foarte rară la noi, un caz cam la 8-10 ani, cel puțin eu așa am văzut la numărul de nașteri în județul Botoșani. A fost o sarcină urmărită, dar nu s-a putut vedea, fiind o afecțiune de piele”, a spus Carmen Zaboloteanu, medic-șef Secția Neonatologie, scrie presa locală.

Ce este epidermoliza buloasă

Epidermoliza buloasă este o tulburare genetică în care pielea este foarte fragilă și se irită cu ușurință, potrivit Institutului Național de Sănătate. Iritațiile sau rănile pe piele se pot forma după răniri minore sau chiar atingere.

Severitatea acestei afecțiuni poate varia foarte mult, în funcție de tipul de mutație genetică pe care o are pacientul – unii pacienți trăiesc o viață destul de normală, în timp ce alții sunt grav afectați. În cele mai severe cazuri, bebelușii cu epidermoliză buloasă se nasc cu bășici răspândite și zone de piele lipsă. Când bășicile sau iritațiile se vindecă, pot crea cicatrici semnificative.

Afecțiunea este rară, cea mai gravă formă afectează mai puțin de unul dintr-un milion de nou-născuți, potrivit Institutului Național de Sănătate.