MAI a prezentat noile cărți de identitate din România. Avem buletine cu cip și fără cip, însă doar cu unele ieși din țară

Chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, directorul de la Evidența Populației, a prezentat vineri noile cărți de identitate – cea electronică, dar și pe cea simplă, fără cip.

Acesta a anunțat că termenul „gen” a fost înlocuit pe buletine cu cel de „sex”, după crearea unei adevărate polemici pe marginea acestui cuvânt.

Autoritățile au pregătit noile cărți de identitate. Directorul de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a prezentat în cursul zilei de vineri noile cărți de identitate ce vor începe să fie emise de autorități. Este vorba de cele cu cip, dar și despre cele fără cip, simple. Trebuie precizat faptul că vor exista diferențe privind modul în care cele două tipuri de buletine vor arăta.

Noi cărți de identitate – termenul de „gen” a fost înlocuit de „sex”

Cătălin-Aurel Giulescu a precizat că pe noile cărți de identitate statele membre UE au primit libertatea de a folosi ce termen doresc pentru a identifica sexul persoanelor, însă există doar două opțiuni – F pentru feminin, și M pentru masculin. Acesta a precizat că România a utilizat termenul folosit în regulamentul UE, și anume „gen”, însă acesta a fost schimbat în „sex” după reacțiile primite din partea populației.

„La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen.

Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare.

Reiterez ideea noastră, esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație.”, a declarat directorul de la Evidența Persoanelor.

Ce diferențe există între cele două cărți de identitate – cea cu cip și cea fără cip

Giulescu a precizat că pe cartea de identitate simplă, adică cea fără cip, vor fi prezente mai multe simboluri naționale, precum stema României, drapelul, dar și două versuri din imnul național. Acestora li se adaugă Ateneul Român și un brâu maramureșean.

„(…)revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național.

Documentul conține doar elemente naționale. Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională.”, a explicat acesta.

Între timp, pe cartea electronică de identitate situația este mai complicată. Multitudinea de elemente de securitate de pe aceasta împiedică autoritățile să introducă o multitudine de elemente tradiționale, motiv pentru care momentan graficienii doresc măcar integrarea drapelului național în design.

De asemenea, directorul de la Evidența Persoanelor a explicat că acestea nu sunt documentele finale, deoarece cărțile electronice de identitate permit chiar și două versiuni diferite pe an.

„Deja graficienii lucrează la introducerea drapelului inclusiv pe cartea electronică de identitate. Există o problemă în acest moment, deoarece este plină de elemente de securitate și trebuie să îi găsim un spațiu care să permită introducerea drapelului într-o formă în care să fie funcțională.

(…)Nu acesta este documentul final. Cărțile electronice de identitate permit mai multe versiuni. Putem să avem și două versiuni pe an.”, a adăugat Giulescu.

Ce putem face cu noile cărți de identitate. Ce avantaje oferă buletinul electronic

Potrivit lui Cătălin-Aurel Giulescu, buletinul electronic de identitate poate fi folosit și pe post de document de călătorie, card de sănătate, și oferă acces și la serviciile de e-guvernare. Între timp, noul buletin fără cip nu va aduce multe schimbări în afară de cele estetice, acesta va respecta doar legislația internă și nu va fi cu nimic diferit față de cele deja disponibile.