Un nor toxic provenit de la erupția vulcanului din insula La Palma se extinde în Europa și va ajunge curând în țara noastră. Deocamdată norul a ajuns în Portugalia și se deplasează la peste 3.000 de metri altitudine.

Potrivit datelor oferite de către Institutul Portughez pentru Mare și Atmosferă, norul conține dioxid de sulf și va rămâne în Portugalia până vineri, 15 octombrie.

Nor toxic peste România. De unde provine și cum ne afectează

Norul care conține cantități importante de dioxid de sulf provine de la erupția vulcanului Cumbre Vieja din insula spaniolă La Palma. Specialiștii atrag atenția că același nor conține o cantitate semnificativă de cenușă vulcanică deplasată spre est, din cauza vânturilor puternice din ultimele zile.

Norul toxic a mai traversat o dată țara noastră în jurul datei de 26 septembrie, după cum anunțase profesorul de Fizică, Silviu Gurlui.

Atunci norul de dioxid de sulf a intrat în țara noastră prin zona de vest și s-a extins ulterior pe întreg teritoriul țării.

Vulcanul Cumbre Vieja din insula spaniolă La Palma a erupt pe 19 septembrie și a distrus totul în cale. Localnicii au fost evacuați din calea lavei care i-a lăsat fără locuințe.

Dacă se va întâmpla la fel ca în septembrie, când concentrațiile mari de sulf au fost sus, între 5 și 10 kilometri, nu vom fi afectați în nicio măsură. La acea vreme specialiștii spuneau că e greu de estimat cum vor influența ploile norul toxic.

Lava vulcanului din La Palma a ajuns în ocean

Lava vulcanului Cumbre Vieja a ajuns în Oceanul Atlantic și a creat un fenomen periculos pentru cei din zonă. În urma reacțiilor chimice care s-au creat când roca topită a căzut în apă, au rezultat în aer substanțe periculoase pentru respirație, ochi și piele.

Autorităţile au declarat stare de dezastru natural pe insula La Palma care are o populaţie 85.000 de locuitori. Fluxurile de lavă au distrus 589 de clădiri, inclusiv locuinţe, şi au acoperit 258 de hectare de teren.

Erupţia vulcanului Cumbre Vieja nu a provocat decese sau răniţi, dar a dus la evacuarea a peste 6.000 de persoane.