Fă asta dacă ai peste 45 de ani. Este recomandarea sinceră a medicilor. Îți poate salva viața

Sănătatea este cel mai de preț dar al omului. Un cuvânt scurt, simplu, ca oricare altul, dar care înseamnă enorm pentru fiecare dintre noi.

Ține de datoria noastră să ne verificăm starea de sănătate prin analize anuale și vizite la medicii specialiști. Mai ales după o vârstă, trebuie să fim mai responsabili și grijulii când vine vorba de sănătatea noastră.

Iată ce recomandă medicii să faci dacă ai peste 45 de ani

În afară de analizele de sânge, foarte importante sunt investigațiile asupra organelor. O instituție medicală de prevenție din Statele Unite ale Americii le-a recomandat tuturor celor care au între 45 și 75 de ani să-și facă în fiecare an examenul pentru depistarea cancerului colonorectal.

În cazul în care coborâm vârsta la 45, prevenim 2-3 cazuri de cancer în plus și, poate, unul sau două decese în plus. Am considerat că este suficient de important și că a venit momentul să scădem vârsta recomandată la 45 de ani, a declarat doctorul Michael Barry, vicepreședinte al USPSTF.

Este un examen necesar pentru ca pacientul să se asigure că nu are niciun fel de problemă și este în afara oricărui pericol. De remarcat este faptul că până nu demult, recomandarea pentru o astfel de examinare era adresată celor care aveau împliniți 50 de ani.

Ulterior medicii au decis că este indicat să se facă mai devreme, astfel încât examinarea se face de către cei care au 45 de ani plus.

Ce este cancerul colorectal

Cancerul colorectal este, din păcate, a treia cauză de deces prin cancer în România. Este un tip de cancer care afectează intestinul gros și este al treilea tip de cancer ca frecvență, atât la bărbați, cât și la femei, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer.

Anual, în Europa, aproape 470.000 pacienți sunt diagnosticați cu cancer colorectal.

Șansa vindecării pacienților cu cancer colorectal este strâns legată de stadiul bolii la momentul diagnosticării. Cancerele incipiente au un prognostic excelent, iar cele avansate au un prognostic mult mai puțin favorabil. Adesea, însă, cancerul colorectal nu are nicio simptomatologie până în stadiul final al bolii, acesta fiind motivul pentru care medicii recomandă examinarea fără ca pacientul să fie deranjat de ceva.