Criza politică din România este departe de a fi rezolvată. Politicienii nu reușesc să se pună de acord pentru formarea noului Guvern condus de premierul numit –

Nicolae Ciucă. Pe fondul negocierilor dintre partide, premierul interimar, Florin Cîțu a declarat că PNL nu a decis un nou mandat de negociere cu USR și PSD pentru formarea unui guvern.

 Florin Cîțu: avem mandat doar pentru un guvern minoritar

Premierul interimar Florin Cîțu a declarat că în acest moment, partidul pe care îl reprezintă are mandat doar pentru un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținere în Parlament. Cîțu a făcut apel la responsabilitate și i-a îndemnat pe președinții partidelor PSD și USR să facă ceea ce au promis, și să arate că vor ca România să aibă un guvern. Cîțu a ținut să precizeze că nu există o flexibilizare a mandatului de negociere cu PSD și USR.

Nu există o flexibilizare a mandatului. Dacă exista o flexibilizare, se putea face doar în BPN. Rămâne așa cum am stabilit. Nu facem astăzi niciun BPN. Ne gândim la opțiuni, a declarat Florin Cîțu.

În același timp, președintele PNL a mai spus că va continua discuțiile cu USR și ceilalți parlamentari pentru a afla care sunt condițiile în care aceștia ar accepta să voteze un guvern minoritar.

Variantele PSD pentru rezolvarea crizei politice

În condițiile date, în care premierul desemnat nu găsește majoritatea necesară trecerii guvernului prin Parlament, liderii PSD iau discută trei variante de lucru. Potrivit Digi 24, aceștia au în vedere intrarea la guvernare, susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR, sau opoziție totală.

Marcel Ciolacu le-a transmis celor din partidul pe care îl reprezintă, să se gândească bine la toate cele trei propuneri, pentru ca zilele acestea să se ajungă la o concluzie.

Pe de altă parte, cei din PNL nu sunt de acord cu intrarea parlamentarilor PSD la guvernare. Sunt surse care susțin că liberalii sunt pe cale să propună un armistițiu politic, în sensul în care să le ceară PSD și USR, să susțină guvernul minoritar condus de premierul Nicolae Ciucă.

Reamintim faptul că după ce Guvernul Cîțu a picat prin moțiune de cenzură, cu 281 de voturi pentru, președintele țării l-a numit premier pe Dacian Cioloș, al cărui Guvern a fost respins la votul din Parlament. Ulterior, Klaus Iohannis l-a numit premier pe Nicolae Ciucă, cel care încearcă la acest moment să găsească majoritatea necesară trecerii guvernului prin Parlament.