A murit actorul Papil Panduru

Este vestea tristă a zilei! Actorul Papil Panduru a jucat zeci de piese de teatru și 80 de filme și a fost soțul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu. Panduru s-a născut la 13 octombrie 1934 în localitatea Menţii din Jos, judeţul Gorj.

În anul 1961, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti alături de actorii Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Dorina Lazăr.

De-a lungul carierei sale, Papil Panduru a jucat în 80 de filme. Iată câteva dintre ele: „Pruncul, petrolul şi ardelenii” (regia Dan Piţa, 1980), „Ştefan Luchian” (regia Nicolae Mărgineanu,1981), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1982), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1982), „În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură” (regia Sinişa Dragin, 2001), „Maria” (regia Călin Peter Netzer, 2003), „Examen” (regia Titus Muntean, 2003), „Italiencele” (regia Nap Toader, 2004), „Detaşamentul orb” (regia Vlad Feneşan, 2014), „Aniversarea” (scenariul şi regia Dan Chişu, 2017).

Papil Panduru – carieră impresionantă în teatru

Papil Panduru și-a pus amprenta și în teatru. Pe scena Teatrului Mic a jucat timp de peste două decenii și a rămas în amintirea publicului prin numeroase spectacole.

„Furtuna” de William Shakespeare, în regia Cătălinei Buzoianu (2009) și spectacolul „Primăvara doamnei Stone la Roma”, dramatizare de Martin Sherman după romanul omonim al lui Tennessee Williams, în regia Lianei Ceterchi (2012) sunt două dintre ultimele spectacole în care a jucat Papil Panduru.

În anul 2019, actorul a primit Premiul de excelență pentru întreaga activitate. S-a întâmplat în cadrul ediției cu numărul 47 a Galei Premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Actorul Papil Panduru s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. Teatrul Mic anunță că cei care vor să-i aducă un ultim omagiu o pot face astăzi, la Capela Cimitirului Bellu. Slujba de înmormântare a marelui actor va avea loc miercuri, 27 octombrie, de la orele 13.00, pe Aleea Artiștilor.