Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, vrea să taie din atribuțiile lui Raed Arafat, secretar de stat la MAI

Se profilează primul conflict între PNL și PSD în guvern. Alexandru Rafila (PSD), audiat miercuri pentru funcția de ministru al Sănătății, anunță că vrea să preia la instituția sa din atribuțiile

pe care acum le are în combaterea pandemiei Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Arafat este secretar de stat în Ministerul de Interne, unde șef este PNL-istul Lucian Bode.

Concret, Rafila vrea reducerea rolului Direcției pentru Situații de Urgență condusă de Raed Arafat în luarea deciziilor. Rafila afirmă că în ultima perioadă structura condusă de Arafat a intrat peste competențele Ministerului Sănătății.

Declarația lui Alexandru Rafila

”Ministerul Sănătății a fost puțin implicat(nr.în pandemie). Au mai fost instituții din subordinea ministerului care au fost implicate, dar Ministerul Sănătății este responsabil până la urmă.

Eu cred că se poate discuta și sunt convins că atât doctorul Arafat, cât și ministrul administrației și internelor, cât și primul ministru vor fi garanții unei desfășurări normale a unei colaborări în care cei care iau deciziile și au și responsabilitatea lor trebuie să fie, în mod evident, oamenii din Ministerul Sănătății, structurile Ministerului Sănătății. Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil. Chestiunea asta nu se poate. Cel puțin eu nu o accept și e foarte clar că nu pot să acces o astfel de soluție.

Dânșii, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, tot respectul și aprecierea pentru ceea ce fac sau au făcut, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății. Nu este atributul DSU să reglementeze modul de funcționare a sistemului de sănătate.

Voi avea o discuţie la nivelul Guvernului, încât acest mecanism să fie schimbat, iar MS să aibă toate pârghiile la dispoziţie, inclusiv date despre situaţia din timp real. Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei supra-structuri”, a declarat Rafila la audierile din Parlament preluat de news.ro.