Alertă alimentară, nu consumați! Este vorba de un produs preferat de români, la masa de sărbători

O alerta alimentară ANSVA îi atenționează pe clienții Carrefour să nu consume și dacă se poate, să returneze în magazin, produsul considerat periculos pentru sănătate.

Alertă alimentară! Nu consumați acest produs

Un produs la mare căutare în perioada sărbătorilor de iarnă a fost retras de pe rafturile magazinelor. Cei care au apucat să-l cumpere sunt sfătuiți să nu-l consume și să-l returneze pentru a-și primi banii înapoi.

Carrefour România retrage de pe piață și recheamă de la consumatori următorul produs cu următoarele date de identificare: Denumire produs: TOBA DE PORC DRAG DE ROMÂNIA, Cod EAN: 2955660000000, Lot/DLC: 004091121 / 24.12.2021, Lot/DLC : 004121121 / 27.12.2021.

Reprezentanții lanțului internațional de hypermarketuri Carrefour precizează că societatea Marcel SRL a inițiat retragerea de la comercializare a acestui produs ca urmare a evidențierii prezenței Listeria monocytogenes.

Nu consumați aceste produse!

Cei care dețin aceste produse trebuie să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Foarte important! Persoanele care au consumat toba de porc Drag de România de la Marcel, și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap, sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum.

Alertă alimentară, nu consumați! Este vorba de un produs preferat de români, la masa de sărbători

De asemenea, femeile gravide, persoanele cu imunitate scăzută, precum și cele în vârstă trebuie să acorde o atenție deosebită acestor simptome.

Este vorba despre simptome care pot sugera listerioza, boală potențial gravă, cu un timp de incubație de până la opt săptămâni.

Ce este listeria, bacteria descoperită în toba de porc

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitiva, care cauzează listerioză. Este o bacterie facultativă anaerobă, capabilă să supraviețuiască în prezența sau absența oxigenului.

Această bacterie este deosebit de periculoasă întrucât poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut îl reprezintă femeile însărcinate, nou-născuții, pacienții imunodeprimați sau persoanele cu afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat.