Raed Arafat, anunț pentru toată România: Este obligatoriu. Vreau să înţelegeţi! Breaking News

Informația momentului de la Raed Arafat. Șeful DSU a vorbit despre un lucru obligatoriu care poate salva vieți și de care mulți români nu țin cont deși cunosc foarte bine riscurile.

Raed Arafat a participat marți la Conferinţa internaţională „Comportamentul uman în siguranţa rutieră 2022”, organizată de Subcomisia pentru siguranţă rutieră din cadrul Comisiei pentru transporturi şi infrastructură.

Cu această ocazie, șeful DSU a vorbit despre siguranța în trafic, dar și despre cel mai important accesoriu dintre toate.

Raed Arafat susține că centura de siguranță este obligatorie în trafic în condițiile în care poate salva vieți.

Totodată, el a precizat că nu înțelege de ce femeile însărcinate sunt scutite prin lege și nu sunt nevoite să poarte centura de siguranță atunci când se află la volan. Arafat a mai adăugat că esențial este ca fiecare accident rutier să poată să fie prevenit.

Centura de siguranță, obligatorie și pentru femeile însărcinate?

„Cel mai bine e să prevenim accidentul. (…) DSU, de când s-a înfiinţat, a avut un rol major în integrarea serviciilor de intervenţie. Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel – prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat. (…) Vedem în toată societatea respingerea unor reguli şi bravură.

De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? (…) De ce scutim gravidele să poarte centură? (…) O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina. Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură. (…) Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul”, a afirmat şeful DSU.

Referitor la situația din România, Raed Arafat a precizat că în ultimii ani, numărul accidentelor rutiere a crescut semnificativ. Mai exact, dacă în anul 2018, intervenţiile în accidente rutiere, la nivelul echipajelor SMURD, erau de 17.837, în 2021 acestea au ajuns la 23.191. Șeful DSU a mai apreciat și că majoritatea intervenţiilor au fost comune cu echipajele de ambulanţă.

Raed Arafat, despre conducerea preventivă

Raed Arafat a mai vorbit și despre programul european aplicat prin IGSU, prin care 700 de conducători auto din serviciile de ambulanţă şi 2.400 de pompieri vor primi instruire pe conducere preventivă.

El a explicat faptul că pentru o singură victimă ajung să se deplaseze chiar 30 de persoane, însă cel mai important rămâne ca accidentul să poată să fie evitat.

„Acesta este un prim proiect – să prevenim mai bine. În final, prevenirea rămâne mai ieftină, suntem obligaţi să ne pregătim şi pe intervenţie, dar preferabil e să nu ne folosim toate resursele. Pentru o victimă uneori noi deplasăm şi 30 de persoane. (…) Accidentul, în final, dacă e prevenit, e mult mai ieftin decât să intervenim la el”, a concluzionat Raed Arafat.