Kievul a început bătălia pentru recuperarea Crimeei. Peste 15 explozii au fost raportate în Sevastopol

Trupele rusești din peninsula Crimeea sunt în alertă, după ce Ucraina a lansat un atac cu drone asupra infrastructurii militare din orașul-port Sevastopol, unde se află și principala bază a Flotei ruse a Mării Negre.

Autoritățile locale susțin că au doborât două drone, dar nu se știe dacă s-au înregistrat și pagube în tabăra rusă.

Moscova pare că se teme tot mai mult de o eventuală ofensivă ucraineană în Crimeea, regiune anexată în 2014.

Între timp, rușii au început să bombardeze Hersonul, oraș pe care au fost nevoiți să-l abandoneze în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Armata ucraineană a atacat, marți seară, mai multe ținte din orașul Sevastopol din Crimeea, regiune anexată de ruși în 2014. Administrația locală a anunțat că două drone ar fi fost doborâte de apărarea antiaeriană, iar surse ucrainene spun că în oraș s-au înregistrat peste 15 explozii.

Situație tot mai critică în estul Ucrainei

Kievul pune presiune și pe unitățile ruse care s-au retras la sud de Nipru, cu ajutorul lansatoarelor de rachete ghidate HIMARS.

Pentru locuitorii din estul Ucrainei, situația este însă una critică. În orașul Lîman, eliberat în urmă cu mai bine de o lună, puținii oameni care au mai rămas aici trăiesc în condiții precare, fără electricitate, apă sau gaze. Și riscă să piară în bombardamente și, mai nou, de frig. Unii locuiesc în pivnițe de poeste o jumătate de an.

În Herson, situația e la fel de gravă. Curentul electric este sporadic, oamenii tremură în case și încă nu au apă curentă. În plus, rușii au început să bombardeze masiv orașul cu artilerie și mortiere amplasate pe malul stâng al râului Nipru. Trei oameni și-au pierdut ieri viața în explozii.

Localnicii spun că rușii se răzbună, astfel, pentru că au fost forțați să părăsească orașul Herson fără luptă. Iar acum distrug infrastructura într-un oraș despre care susțin că face parte din Federația Rusă.

Yaroslav Yanushevich, șeful Administrației militare regionale Herson: „Alimentarea cu apă, căldura, canalizarea, toate sunt conectate. Înțelegeți, orașul nu poate rămâne fără electricitate. Așa că toate eforturile trebuie direcționate către îndeplinirea ordinului președintelui de a-i ajuta pe oameni să revină la o viață normală cât mai repede. Mai târziu rezolvăm și alte probleme”.

Locuitorii din Herson depun mărturie despre grozăviile comise de ocupanții ruși în timpul ocupației. Dincolo de gropi comune, camere de tortură și execuții sumare, sunt relatări potrivit cărora armata rusă și-ar fi incinerat proprii soldați uciși în lupte la groapa de gunoi de la marginea orașului. Jurnaliștii străini care s-au dus acolo au văzut printre gunoaie resturi de steaguri rusești, uniforme militare și căști ale soldaților ruși.

La Moscova, au început să apară disensiuni și între propagandiștii Kremlinului. În timp ce unii susțin că Rusia ar trebui să folosească armele nucleare ca să câștige războiul, alții pun sub semnul îndoielii legitimitatea Rusiei în regiunile ocupate.

Summit și proteste în Armenia

Pe de altă parte, Kremlinul a confirmat că este în pregătire o întrevedere între Vladimir Putin și mamele soldaților ruși de pe fronturile din Ucraina. Până atunci, Putin a inaugurat – de la distanță – două spărgătoare de gheață cu propulsie atomică. Acestea extind flota de nave cu misiunea de a face din așanumită Rută a Mării Nordului navigabilă tot anul.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Navele de o clasă atât de înaltă sunt de importanță strategică pentru noi. Contribuie la consolidarea statutului Rusiei de mare putere arctică”.

Vladimir Putin participă, miercuri, la Summitul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă – alianța militară a fostelor state sovietice – în capitala armeană Erevan. Localnicii nu sunt, însă, încântați. Câteva mii de oameni purtând steaguri ucrainene și americane si-au manifestat marți nemultumirea față de războiul din Ucraina, de Putin, dar și față de președintele belarus Alexandr Lukașenko.