Tichetele sociale de 250 lei vor fi acordate și în 2023. Când intră banii în decembrie

Românii cu venituri mici vor beneficia de voucherele de 250 lei pentru aliemente și mese calde acordate prin Programul Sprijin pentru România și anul viitor,

a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Chiar dacă bugetul nu este încă aprobat de Parlament, premierul promite că tichetele vor fi acordate și în 2023.

„Cei 50 de euro la fiecare două luni vor continua și în anul viitor și vom găsi și alte soluții pentru a putea să sprijinim persoanele vulnerabile”, a anunțat premierul, care speră ca bugetul să fie aprobat până la jumătatea lunii decembrie.

Când intră banii de Sărbători

Autorităţile susțin că în luna decembrie banii vor veni mai devreme, pentru ca beneficiarii să poată să le folosească înainte de sărbători.

„O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Graficul de virare pentru tranşa a 4-a de bani pe cardurile sociale este următorul: actualizarea listelor de beneficiari de către MMSS și verificarea de către ANAF are loc în perioada 05.12.2022-09.12.2022, iar prelucrarea datelor de către CN Poșta Română și transmiterea către direcțiile regionale în intervalul 05.12.2022-09.12.2022. Încărcarea efectivă are loc în perioada 12.12.2022-16.12.2022.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni și sunt valabile timp de 12 luni de la data încărcării lor.

Citește și Ce produse alimentare se pot cumpăra cu tichetele sociale de 250 lei

Listele cu beneficiari sunt stabilite de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar de împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române.

Cine primește voucherele sociale de 250 lei

Vouchere sociale de 250 lei sunt acordate pensionarilor din sistemul public de pensii, pensionarilor aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiari de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

De asemenea, de ele mai beneficiază persoanelor încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citește și Vouchere sociale – Lista magazinelor unde pot fi folosite tichetele pentru alimente în valoare de 250 lei

Cine emite cardurile
Emitenților de carduri le-au fost alocate județele astfel:

SODEXO (lista magazine): Bihor, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Arad, Călărași, Hunedoara, Timi

UP ROMANIA (lista magazine): Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, București, Ilfov, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea

EDENRED (lista magazine): Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman

Numerele de telefon oficiale la care puteți suna în cazul în care întâmpinați probleme în utilizarea cardurilor sunt următoarele: Edenred: 021 301 33 03, Sodexo: 021 204 46 64 și UP România: 0374 66 22 73.