Bani de la Guvern! Se dau 1400 de lei de persoană

În ultima vreme, autoritățile au oferit tot mai multe ajutoare, având în vedere scumpirile cu care ne confruntăm și cheltuielile tot mai mari.

Acestea sunt tot mai greu de suportat, motiv pentru care statul a găsit soluții. Se dau acum câte 1400 de lei de persoană, așa că află dacă ești eligibil.

Se dau ajutoarele pentru încălzire

Facturile la energie au crescut radical, lemnele s-au scumpit și ele, iar autoritățile au decis să vină în ajutorul românilor cu situații financiare precare.

Astfel, cei care se încadrează în rândul populației vulnerabile pot beneficia de cardul de energie, în valoare de 1400 de lei, bani ce le vor fi de mare ajutor.

Conform autorităților, banii vor intra în două tranșe, direct pe card:

  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Suma de 1400 de lei va putea fi folosită doar pentru cheltuieli legate de energie, de încălzire:

  • energie electrică
  • energie termică în sistem centralizat
  • gaze
  • butelie
  • lemne pentru foc
  • păcură
  • peleți și alte materiale de încălzire

Cine primește ajutorul de energie

Nu toți românii pot primi acești bani, dar cert este că peste 4 milioane sunt eligibili acestui proiect. Mai exact, categoriile care se vor bucura de acest ajutor sunt:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocaţie de susţinere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare;

d) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.